PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUH. STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

DUYURULAR

Kapasite Geliştirme Destek Programı

Program ile KOBİ’lerin verimliliğini, dayanıklılığını, üretimini, pazar büyüklüğünü ve kurumsal kapasitesini artırmaya yönelik ölçek büyütme yatırımlarına ve büyük işletmelerin tedarikçilerinin geliştirilmesine katkı sağlamak amaçlanmaktadır.

 

Program kapsamında, işletmelerin makine-teçhizat, kalıp, yazılım, personel, hizmet alımı giderleri ve işletme sermayesi için finansal kuruluşlardan kullanacakları kredinin faiz/kar payı giderlerine finansal kuruluşlarla imzalanan protokol hükümleri kapsamında geri ödemesiz destek sağlanacaktır.

 

KOBİ’ler bu destek programından bir kez faydalanabilir.

 

 

NACE Rev. 2’ye göre;

  • Kısım C – İmalat
  • 61 – Telekomünikasyon,
  • 62 – Bilgisayar programlama ve ilgili faaliyetler,
  • 63 – Bilgi hizmet faaliyetleri,
  • 72 – Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri

 

sektörlerinde yer alan işletmeler başvuru koşullarını taşımak kaydıyla programa başvuru yapabilecektir.

 

İşletmenin programdan yararlanılabilmesi için;

  • KOSGEB Veri Tabanında kayıtlı, aktif durumda ve İşletme Beyanının güncel olması,
  • İşletme sınıfının küçük işletme veya orta büyüklükte olması, (Mikro işletmeler başvuru yapamaz.)
  • Limited veya anonim şirket statüsünde olması,
  • Hızlı büyüyen işletme olması

 gerekmektedir.

 

Hızlı büyüyen işletme: Hesaplamaya esas başlangıç yılında çalışan sayısı en az 10 olan (3600 prim-gün) ve üç yıllık periyotta istihdam veya net satışlar için yıllık ortalama %10 ve üzerinde büyüyen işletmeleri,

 

a) Mikro işletme: Yıllık çalışan sayısı on kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri on milyon Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.

 

b) Küçük işletme: Yıllık çalışan sayısı elli kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri yüz milyon Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.

 

c) Orta büyüklükteki işletme: Yıllık çalışan sayısı ikiyüzelli kişiden az olan ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri beşyüz milyon Türk Lirasını aşmayan işletmelerdir.

 

Aşağıda yer alan kriterlerden herhangi birini sağlayan işletmelerde hızlı büyüme şartı aranmaz:

  • KOSGEB veya TÜBİTAK tarafından desteklenen Ar-Ge/Ür-Ge/yenilik projesini başarılı olarak tamamlaması.
  • 12/03/2008 tarih ve 26814 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında Ar-Ge merkezi olması.
  • Başvuru yapılan tarih itibarıyla geçerli Teknolojik Ürün Deneyim (TÜR) belgesine sahip olması.
  • 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu uyarınca Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyet göstermesi.
  • Tedarikçi geliştirmeye yönelik projelerde başvuru sırasında büyük işletme ile yapılan sipariş sözleşmesi sunması.

 

Kapasite Geliştirme Destek Programı başvuruları dönemsel olarak alınmaktadır.

2025-1 Dönemi başvuru tarihleri: 6 Ocak - 28 Şubat 2025

 

İşletme Başına Kredi Üst Limiti

20.000.000-TL

İşletme Başına Kredi Alt Limiti

1.000.000-TL

Destek Puanı

20

Program Süresi

24 ay

Azami Kredi Vadesi

36 Ay

Desteklenecek Gider Grupları

Makine, Teçhizat ve Kalıp

Yazılım

Personel

Hizmet Alımı (eğitim, danışmanlık ve yönderlik, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım, sınai mülkiyet hakları)

İşletme Sermayesi

Destek Programı Kapsamında Protokole Taraf Finansal Kuruluşlar

T.C. Ziraat Bankası A.Ş.

Türkiye Halk Bankası A.Ş.

Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.

Ziraat Katılım Bankası A.Ş.

* Desteklenecek proje giderlerine kurul karar verir. Kredi kullandırımına esas tutar belirlenirken vergi, harç ve benzeri giderler kapsam dışı tutulur.

YODA analizi hizmetinin alınabileceği Yalın Dönüşüm Danışmanlarının listesine ulaşmak için tıklayınız.

 

Programdan yararlanma koşulu

 (1) Programdan yararlanılabilmesi için işletmenin; sistemde kayıtlı, aktif durumda ve İşletme Beyanının güncel olması gerekir. Sisteme kayıt, KOSGEB Veri Tabanına Kayıt Sürecine İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde gerçekleştirilir.

(2) Programdan, işletme sınıfı küçük işletme veya orta büyüklükte olan işletmeler yararlanabilir. Mikro işletmeler başvuru yapamaz. İşletmenin sınıfı, başvuru formunun işletme tarafından ilk onaylandığı tarihteki bilgileri esas alınarak belirlenir. Onay tarihinden sonraki işletme sınıfı değişiklikleri dikkate alınmaz.

(3) İşletmenin limited veya anonim şirket statüsünde olması gerekir.

(4) Programdan, hızlı büyüyen işletmeler yararlanabilir. Hızlı büyüyen işletme olma durumu belirlenirken yalnızca başvuru sahibi işletmenin yıllık istihdam sayısı ve net satışları dikkate alınır.

(5) Programdan, KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren NACE Rev. 2’ye göre Kısım C – İmalat, Bölüm 61 – Telekomünikasyon, Bölüm 62 – Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, Bölüm 63 – Bilgi hizmet faaliyetleri veya Bölüm 72 – Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler yararlanabilir. Başvuru formunun işletme tarafından ilk onaylandığı tarihte faaliyet gösterdiği sektör bilgileri esas alınır.

(6) NACE Rev. 2’ye göre Kısım C – İmalat sektörlerinde faaliyet gösteren işletmenin başvuru tarihi itibarıyla geçerli Sanayi Sicil Belgesine sahip olması gerekir.

(7) NACE Rev. 2’ye göre Kısım C – İmalat sektörlerinde faaliyet gösteren işletmenin YODA yaptırmış olması gerekir.

(8) Aşağıda yer alan kriterlerden herhangi birini sağlayan işletmelerde hızlı büyüyen işletme olma şartı aranmaz.

a) KOSGEB veya TÜBİTAK tarafından desteklenen Ar-Ge/Ür-Ge/yenilik projesi başarılı olarak tamamlanmış,

b) 12/3/2008 tarih ve 26814 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında Ar-Ge merkezi olan,

c) Başvuru yapılan tarih itibarıyla geçerli Teknolojik Ürün Deneyim (TÜR) belgesine sahip, ç) 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu uyarınca Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyet gösteren,

d) Tedarikçi geliştirmeye yönelik projelerde başvuru sırasında büyük işletme ile yapılan sipariş sözleşmesi sunan, (9) KOSGEB veya TÜBİTAK tarafından desteklenen Ar-Ge/Ür-Ge/yenilik projesi başarılı olarak tamamlanmış işletmelerin projesinin başarı ile tamamlanma belge tarihlerinin başvurunun ilk onaylandığı tarih itibarıyla en fazla 5 yıl önce olması esastır. Beş yılın hesaplanmasında;

a) KOSGEB tarafından desteklenen Ar-Ge/Ür-Ge/yenilik projeleri için; projenin başarıyla tamamlandığına ilişkin kurul kararının evrak kaydına alındığı tarih,

b) TÜBİTAK tarafından desteklenen Ar-Ge/Ür-Ge/yenilik projeleri için; projenin başarı ile sonuçlandırıldığına dair belgenin düzenlenme tarihi esas alınır.